Itaipu Binational

Itaipu 02

Itaipu Binational, som är världens näst största vattenkraftverk och gemensamt ägs av Brasilien och Paraguay, deltar i EV projektet, där "gröna" fordon utvecklas. Inom ramen för projektet har en minibuss som drivs enbart med el utvecklats tillsammans med Mascarello och Agrale, en karossör respektive chassitillverkare från Brasilien. Siemens har utvecklat drivsystemet, som bl a består av två 67 kW elmotorer, två frekvensomvandlare och fem 100 % återvinningsbara batterier. Minibussen som kan ta upp till 16 passagerare, har 150 km räckvidd och laddas på åtta timmar.

Thoreb har levererat vårt intelligenta E/E arkitektursystem ELSY, där en av noderna fungerar som gateway mellan alla delar av bussen – batteristyrning, motor, AC och chassi. En annan nod hanterar karossen, t ex dörrstyrning, belysning och fläktar. Vår display med 15 knappar är integrerad i instrumentpanelen. Den visar varningsmeddelanden, motorns spänning och ström, hur laddade batterierna är i procent, etc.

 

Med framtiden i åtanke

Itaipu Binational har som mål att minska CO2-utsläppen, genom att delta i projekt där effektiva batterier och laddningsmetoder utvecklas och naturligtvis ska batterierna laddas med förnybar energi.