RATB

Trees 02

 

Vår kund Regia Autonoma de Transport Buchuresti (RATB) ansvarar för kollektivtrafiknätet i Rumäniens huvudstad Bukarest. Det består av ett omfattande linjenätverk för bussar, trådbussar, spårvagnar samt tunnelbana. Kollektivtrafiken som utförs av RATB är bland den mest omfattande i Europa, och den fjärde största på kontinenten, med omkring 1.7 millioner passagerare dagligen på dess 121 busslinjer, 30 spårvagnslinjer, 3 tunnelbanelinjer samt 20 trådbusslinjer. Som resenär har du aldrig mer än 5 minuters promenadavstånd till en busshållplats. RATBs bussflotta består av fler än 1450 bussar.

 

Thoreb delaktig i förnyelsen av RATB

Under fyra år genomförde RATB en förnyelse av sin fordonsflotta. Mellan 2006 och 2007, köpte RATB 500 stycken Mercedes Citaro låggolvsbussar. Dessutom investerade man i 150 Irisbus Citelis trådbussar på flera linjer, och gjorde dessa tillgängliga för funktionshindrade. Under januari 2008 togs de första av ytterligare 500 Citaro låggolvsbussar i drift. Samliga nya fordon utrustades med Thorebs system.

Thorebs system, baserat på realtidsinformation och privatradionätverk, installerades i samtliga nya fordon. Dessutom infördes förarguidning på en zoombar karta, passagerarinformation, inklusive utrop och infotainmentdisplayer. Såväl förare, som passagerare kan se på en digital karta exakt var de befinner sig, och vart de är på väg. I ca 200 fordon installerades passagerarräknare. Dessutom infördes videoövervakning på samtliga fordon, för att öka säkerheten för förare och passagerare. På en specifik kameradisplay får föraren en ständig överblick av situationen såväl ombord, som omkring fordonet. Våra fordonsdatorer samlar in information från fordonet, rörande körstil, antal passagerare, körtider, m.m. Informationen presenteras som rapporter i vårt uppföljningssystem .

 

Som ett resultat av projektet, har RATB kunnat minska antalet förare och samtidigt optimera sin fordonsflotta. Dessutom har Thorebs videoövervakningssystem bidragit till en minskning av våldsbrotten inom kollektivtrafiken i Bukarest. Vi är stolta över att ha varit en del av kollektivtrafikens positiva utveckling i Bukarest. Eftersom det numera är enklare och bekvämare för passagerarna, med en av Europas modernaste fordonsflottor, förvånar det ingen att RATB har nöjda kunder och att antalet resor ökat.